- Odsłon: 16
Wiosenne zanęty na płoć
Zanęta 1
Składniki:
- 0,5 kg drobno zmielonego ciemnego pieczywa
- 0,5 kg bułki tartej
- 0,25 kg mąki kukurydzianej
- 0,1 kg mąki pszennej
- 0,1 kg kokos belgijski
- 0,25 kg mączki z orzechów arachidowych
- 0,1 kg konopi prażonej lub gotowanej
- aromat kopru włoskiego
Sposób wykonania:
Wszystkie substraty wsypujemy do odpowiedniego wiadra, lub innego zanętnika, co tam kto ma. Dokładnie mieszamy. Małymi porcjami dolewamy wodę. Najlepiej gdy używam wody z łowiska w jakim łowimy. Gdy zależy nam aby zanęta dobrze się przegryzła przygotowujemy ją w domu na kranówce, lub wodzie ze stawu. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji możemy już nęcić i łowić. W tym przepisie z powodzeniem mąkę kukurydzianą można zastąpić drobno skruszonym makuchem kukurydzianym. Jeśli konopie gotujemy, to proponujemy wlać je do wiadra razem z syropem po gotowaniu.
Zanęta 2
Składniki:
- 0,5 kg kaszy kukurydzianej (gotowanej)
- 0,25 kg mąki kukurydzianej
- 0,25 kg otrębów pszennych (owsianych)
- 0,1 kg wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
Kaszkę kukurydzianą trzeba ugotować, najlepiej na parze wtedy nie przypalimy (dłużej to bedzie trwało ale efekt nas zadowoli). Dalej postępujemy jak poprzednio. Można przeprowadzić eksperyment i otręby pszenne zastąpić otrębami owsianymi. Ważnym jest tutaj również, iż podana ilość wiórków kokosowych to maksimum jakie możemy wsypać. Lepiej dać odrobinę mniej niż przedobrzyć.
Zanęta 3
Składniki:
- 2 części mielonej, prażonej tartej bułki
- 1 części prażonych i zmielonych konopi lub lnu
- 1/2 części mąki kukurydzianej
- 1/4 części prażonych i tłuczonych płatków owsianych
- 1/8 części wiórków kokosowych
- 1/8 części mączki arachidowej
- 3-4 łyżki mieszanki ziołowej z wanilii, nostrzyka, kolendry
- woda
Sposób wykonania:
Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy wodę w małych ilościach kontrolując konsystencję masy. Gdy uzyskamy oczekiwany rezultat przystępujemy do nęcenia.
Zanęta 4
Składniki:
- 1,5 części zmielonego i wyprażonego pieczywa
- 1,5 części prażonych i zmielonych konopi
- 1 części parzonej kaszy kukurydzianej
- 0,5 części otrąb pszennych
- 0,25 części kokos belgijski
- 0,25 części wiórków kokosowych
- 3 łyżki mieszanki ziołowej z kozieradki, wanilii, kurkumy
Sposób wykonania:
Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy wodę w małych ilościach kontrolując konsystencję masy. Gdy uzyskamy oczekiwany rezultat przystępujemy do nęcenia.
Jesienne zanęty na płoć
Zanęta 5
Składniki:
- 0,5 kg konopi
- 0,25 kg siemienia lnianego
- 0,5 kg bułki tartej
- 0,25 kg biszkoptów mielonych
- 0,25 kg kokos belgijski
- 0,25 kg mąki kukurydzianej
- aromaty do wyboru: anyż, kozieradka lub koper włoski.
Sposób wykonania:
Konopie i siemię lniane należy uprażyć na rozgrzanej patelni i zemleć w odpowiednim urządzeniu np. welektrycznym młynku do kawy. Dalej prażymy bułkę tartą i mielimy biszkopty, tudzież kupujemy gotowe. Mieszamy, dodajemy wodę i ostatecznie powoli wyrabiamy.
Zanęta 5
Składniki:
- 2 części zmielonego, prażonego pieczywa
- 1 części parzonej kaszy kukurydzianej
- 1 części prażonych i zmielonych konopi, słonecznika lub lnu
- 0,25 części tłuczonych i prażonych płatków owsianych
- 0,25 części prażonych otręb pszenne
- 0,5 l. tłuczonych racicznic, chruścików, wodnych ślimaków
Sposób wykonania:
Ususzone wczesnie pieczywo mielimy i nastepnie prazymy na patelni, uważając żeby nie przypalić. Kaszę kukurydzianą możemy zagotować na parze (nie przypali się). Nasiona konpoii, słonecznika oraz lnu mielimy za pomocą młynka lub blednera. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą, czekamy aż przestygną. Otręby pszenne prazymy na patelni, uważając żeby nie przypalić. Racicznice, chruściki i wodne ślimaki rozdrabniamy za pomocą dwostronnego tłuczka do mięsa (najlepiej gdy rozbijane składniki będą znajdowały się w paczkach filiowych, zapobiegnie to rozpryskiwaniu na boki). Gdy już wszystkie skłądniki będą przygotowane mieszamy wszystko i po pewnym czasie dodajemy wodę w małych ilościach. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęty na wody stojące
Zanęta 6
Składniki:
- 3 części mielonych biszkoptów
- 1 część mleka w proszku
- 1 część bułki tartej
- 1 część suszonej sproszkowanej gliny
- 1 część otrębów pszennych
- 1 część suszonych lub żywych larw ochotek i chruścika oraz białych robaków.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 7
Składniki:
- 2 części bułki tartej
- 3 części biszkoptów mielonych
- 1,5 części mąki kukurydzianej
- 0,5 części mleka w proszku
- 2 części otrębów pszennych
- 1 część siemię lniane mielone
- aromat kopru lub kminku
- dodatek ziemi z kretowiska lub żwirku zależnie od głębokości łowiska. Ziemia lub żwirek nie powinny zajmować więcej niż 30 % ogólnej masy zanęty.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 8
Składniki:
- 5 części bułki tartej
- 1,5 części mąki kukurydzianej
- 1 część płatków owsianych mielonych
- 1,5 części biszkoptów mielonych
- 1 część mąki kokosowej
- cukier wg. uznania.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 9
Składniki:
- 1 część mąki kukurydzianej
- 0,5 części kaszy kukurydzianej
- 1 część bułki tartej
- 0,5 części pokruszonych płatków owsianych
- aromat nostrzyka
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 10
Składniki:
- 30 dkg bułki tartej
- 20 dkg sucharków mielonych
- 10 dkg konopi
- 5 dkg mąki kukurydzianej
- 5 dkg suchej kaszy kukurydzianej
- 5 dkg siemienia lnianego
- 5 dkg pestek z dyni
- 5 dkg słonecznika
- 15 dkg glinki rozpraszającej
- 1 łyżka stołowa soli na każde 3 kg zanęty
- atraktor płociowy
Sposób wykonania:
Konopie i len prażymy, następnie mielimy. Zmielić należy także pestki dyni i słonecznika. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 11
Składniki:
- 30dag bułki tartej
- 20dag sucharów
- 15dag płatków kukurydzianych
- 5dkg wiórków kokosowych
- 5dag mąki kukurydzianej
- 5dag kleiku ryżowego
- 5dag anyżu
- 5 dkg kopru włoskiego
- 5 dkg kopro-melasy
- 5 dkg soli
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 12
Składniki:
- 1/3 części prażonej bułki tartej
- 1 część herbatników lub biszkoptów mielonych
- 1 część orzechów kokosowych (wiórki)
- 1 część PV-1
- 1 część konopi prażonych
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty. Naprawdę szybka w przygotowaniu.
Zanęta 13
Składniki:
- 3 części bułki tartej prażonej
- 1 część kaszki kukurydzianej
- 1 część orzechów arachidowych prażonych
- 0,5 części mączki z orzechów laskowych
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 14
Składniki:
- 3 części bułki tartej prażonej
- 1 część konopi prażonych
- 1 część siemienia lnianego mielonego
- 1 część biszkoptów mielonych
- 1 część mączki kukurydzianej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 15
Składniki:
- 20% pieczywa jasnego
- 15% pieczywa słodkiego
- 15% pieczywa tostowego
- 20% otrębów pszennych
- 10% kaszki kukurydzianej
- 10% mąki kukurydzianej
- 5% konopi mielonych
- 5% płatków owsianych
- różne dodatki zapachowe
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 16
Składniki:
- 1 część gotowanej kaszy kukurydzianej
- 1 część bułki tartej
- 0,1 części cukru wanilinowego
- 1 część chlebka belgijskiego
- 1 część piernika płociowego
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 17
Składniki:
- 3 części mielonego biszkoptu
- 1 część bułki tartej
- 1 część otrębów pszennych
- 1 część białych robaków (pinki)+ larwy ochotki
- 1 część mleka w proszku
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 18
Składniki:
- 4 części bułki tartej
- 2 części pinki
- 2 części mleka w proszku
- 3 części ochotki
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 19
Składniki:
30% - bułka tarta
20% - mąka kukurydziana
10% - mielone płatki kukurydziane
5% - mielone płatki owsiane
20% - zmielone konopie
15% - otręby pszenne
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 20
Składniki:
- 1,0 kg bułki tartej
- 0,5 kg mąki kukurydzianej
- 0,5 kg otrąb pszennych
- 0,3 kg płatków owsianych nie mielonych
- ok. 0,6 kg kaszy kukurydzianej gotowanej
- ok 0,1 kg gotowanych konopi
- 20 do 30 g wanilii
- robaki zanętowe
- ziemia dociążająca
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 21
Składniki:
- 1 cz. prażonej tartej bułki
- 1 cz. otrąb pszennych
- 1 cz. prażonych i mielonych konopi
- 1 cz. mąki kukurydzianej
- 1/2 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych
- 1/4 cz. mączki kokosowej, np. kokos belgijski
- 2-3 łyżeczki atraktora
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 21
Składniki:
- 2 cz. mielonej, prażonej tartej bułki,
- 1 cz. prażonych i zmielonych konopi lub lnu
- 1/2 cz. mąki kukurydzianej,
- 1/4 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych,
- 1/8 cz. wiórków kokosowych,
- 1/8 cz. mączki arachidowej,
- 3-4 łyżki mieszanki ziołowej [wanilia, nostrzyk, kolendra]
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 22
Składniki:
- 3 miarki - Bułka tarta
- 2 miarki - Suchary
- 15 miarek - Płatki kukurydziane
- 05 miarki - Wiórki kokosowe
- 05 miarki - Mąka kukurydziana
- 05 miarki - Kleik ryżowy
- 05 miarki - Anyż
- 05 miarki - Koper włoski
- 05 miarki - Kopra melasa
- 05 miarki - Sól
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 23
Składniki:
- 3 miarki bułki tartej
- 2 miarki mąki kukurydzianej
- 2 miarki zmielonych konopi
- 1,5 miarki otrąb pszennych
- 1 miarka mielonych płatków kukurydzianych
- 1/2 miarki mielonych płatków owsianych
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 24
Składniki:
- bułka tarta
- mąka kukurydziana
- płatków owsianych
- prażone konopie
- białe robaki
- atraktor (np. roach, anyż, wanilia)
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęty na wody bieżące
Zanęta 25
Składniki:
- 3 części bułki tartej
- 2 herbatników
- 2 części kaszy kukurydzianej
- 1 część płatków owsianych
- 1 część mleka w proszku
- 0,5 części siemię lniane
- 0,5 części konopi
- olejek anyżowy
- glina
Sposób wykonania:
Siemię lniane, herbatniki, konopie i płatki owsiane zmielić. Glina musi być wiążąca! Trzeba na to zwrócić uwagę podczas zakupów. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 26
Składniki:
- 0,5 l mielonych płatków owsianych
- 1 l surowej kaszy kukurydzianej
- 1,5 l tartej bułki
- 0,5 l prażonych
- 0,5 l zmielonych konopi
- 0,5 l siemienia lnianego
- 1 kg zanęty czarne Turbo Eynde
- 0,2 l kopro-melasy
- 0,5 l ochotki lub siekanych czerwonych robaków
- 0,2 l poczwarek białego robaka.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęty na wody szybko płynące
Zanęta 27
Składniki:
- 2 części prażonego pieczywa
- 2 części mąki kukurydzianej
- 0,5 części gotowanych i zmielonych konopi
- 0,25 części tłuczonych płatków owsianych
- 0,25 części otrąb
- 0,5 części kleju PV-1
- 2-3 łyżeczki atraktora płociowego
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta rzeczna
Zanęta 28
Składniki:
- 20 dkg zmielonego, prażonego pieczywa pszennego
- 20 dkg prażonej kaszki kukurydzianej
- 50 dkg prażonych konopi
- 50 dag prażonych i tłuczonych płatków owsianych
- 50 dkg otrąb pszennych
- 50 dkg kokos belgijski
- 3-4 łyżki kleju PV-1
- 2-3 łyżeczki kozieradki z anyżem
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta na kanał
Zanęta 29
Składniki:
- 1 część zmielonego, prażonego pieczywa
- 1,5 części otrąb pszennych
- 1 część sparzonej kaszy kukurydzianej
- 0,5 części prażonych ziaren konopi lub lnu
- 0,5 części tłuczonych płatków owsianych
- 0,25 części odtłuszczonej mączki arachidowej
- 2 łyżki mieszanki z kozieradki, wanilii i anyżu
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta z dodatkiem piasku
Zanęta 30
Składniki:
- 5 dkg mielonego orzecha włoskiego
- 10 dkg mielonej bułki pszennej
- 5 dkg mielonych: konopi lub siemienia lnianego
- 0,5 kg piasku
- atraktor poziomkowy lub nostrzyka
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po pewnym czasie dodajemy małe ilości wody kontrolując konsystencję zanęty. Staramy się uzyskać jednolitą lepką strukturę zanęty.
Zanęta 31
Zanęta leszczowo-płociowa
Składniki:
Zagotować 3 litry wody i zalać 1 kg kaszy kukurydzianej. Odstawić na pół godziny.
Dodać 0,5 kg mąki pszennej
2 kilogramowe opakowania gotowej zanęty
0,5 opakowania kopra melasa
0,5 kg konopi
Zapach - wedle uznania
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Zanęta 32
Zanęta denna rozpraszająca się
Składniki:
na 100 % gotowej suchej zanęty należy dać :
30% płatki owsiane
30% bułka tarta – gruba
20% chrupki kukurydziane – gniecione
10% mąka kukurydziana
5% otręby pszenne
5% wiórki kokosowe
Zapach owocowy
Sposób wykonania:
Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.